Robert Radamant’s Co

About the great big white world

Ne militarizmu i militarizaciji!

Posted by robertradamantsco on September 14, 2007

ZVUK” – Zadarska vizija urbane kulture, ’’Direktna akcija’’ – anarhosindikalistička grupa i ’’Inicijativa Queer’’ – anarhoqueer grupa uputili su cirkularni poziv na akcije protiv NATOovih vježbi ’’Noble Midas 07’’. 13. rujna 2007

Kao što je sada već poznato od 1. do 12. listopada diljem srednjeg i južnog Jadrana će se održavati jedna od najvećih NATOovih akcija ’’Noble Midas 07’’. Radi se o militarističkoj akciji kojoj je cilj simulacija (ratnih) kriza i vježbanje brze intervencije NATO snaga u tim situacijama. Radi se o uvježbavanju ’’NATO snaga za brzi odgovor’’ kao novog strategijskog koncepta te militarističke institucije, a čiji je cilj brza intervencija u slučajevima krize.

Neke NVO (Nevladine organizacije) – nositeljice tzv. ’’civilnog društva’’ – što bi značilo i kakve-takve kritičke svijesti građana i građanki – ili su ostale pasivne po tom pitanju, ili su, a što dođe na isto, spremno upale u retoriku i ograničeni diskurs koji im se nudi. Do sada je jedino izašao skupni dokument većine NVO organizacija koje, eto, šalju apel za referendum. Za nas, antimilitariste i antimilitaristkinje iz raznih zadarskih organizacija, oba zahtjeva su lažna – i apel i referendum. Žalosti nas da NVO organizacije nisu bile barem u stanju zahtijevati taj sitničavi referendum, već su eto iskazali zabrinutost za proceduru. Referendum je procedura, i ništa više, on ne mora, što je već odavno jasno, uopće biti pokazatelj ’’demokratičnosti’’ nekog društva, a često je i daleko od toga.

Da zarežemo još dublje – pozivanjem na referendum indirektno se poručuje da pitanje antimilitarizma može biti stavljeno na izbore i njime legitimirano. Mi, kao antimilitaristi i antimilitaristkinje, ne želimo biti dio tog spektakla. Zahtijevati referendum značilo bi i legitimirati ’’odluku većine’’, i nositi se sa posljedicama odluke – pristavši na referendum pristali bi na legitimiranje njegovih rezultata. Međutim, pitanje antimilitarizma nije i ne može biti pitanje institucionalnih izbora. To je pitanje etičke i političke pozicije – pozicije neslaganja i protivljenja svim militarističkim institucijama, svim militarističkim praksama i njihovoj ulozi u širim opresivnim društvenim odnosima poput kapitalizma, države, državotvornosti, seksizma itd.

Antimilitarizam se tako može najjače iskazati u formi direktnih akcija, daleko od logike lobiranja u koju je većina NVO organizacija upala. Lobirati znači već biti uvučen u leksikologiju države i samim time ograničen izborima. Znači reformirati nešto što treba biti ukinuto. Zato, putem direktne akcije, možda ne možemo spriječiti ovaj događaj ali im barem možemo pokvariti zabavu, i još jednom glasno izjasniti naš stav: ’’Ne militarizmu uvijek i svugdje, ne NATO-u sada i ovdje’’.

Pozivamo sve organizacije da zajedno s nama 6. listopada unutar svojih lokalnih zajednica organiziraju prosvjede protiv NATO-a, kao i da tokom vježbe rade druge direktne akcije. Prosvjed na taj datum može biti simbolički čin, izraz solidarnosti i neslaganja sa militarističkim luna parkom.

Tko god je voljan surađivati i zajedno sa nama koordinirati akcije protiv ove vježbe, neka nas do 16. rujna kontaktira na antimzadar@gmail.com

Ovo je skracena vijest preuzeta sa http://www.zamirzine.net, a cijeli tekst na:

http://www.zamirzine.net/spip.php?article5187

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: