Robert Radamant’s Co

About the great big white world

FIZIKA ZVJEZDANIH STAZA

Posted by robertradamantsco on January 10, 2008

Kao sto i sam naslov govori, radi se o knjizi koja razmatra – pogodite sto? – pa fiziku zvjezdanih staza hehe… Kako pise u opisu ove knjige, autor Lawrence M. Krauss je uspio na lagan i funny nacin opisati sto je sve iliti nije moguce iz ove popularne serije izvesti. Iako ja sad nisam neki nabruseni trekijevac (dakle, ne zalazim na ona okupljanja odjeven kao Picard ili Worf), ne moze se poreci da novije sezone startreka neodoljivo poticu na razna promisljanja o buducnosti naseg kako zemaljskog, tako i nezemaljskog drustva. Kako god, da se radi o kvalitetno odradenoj knjizi svjedoci i uvod napisan od Stephen Hawkinga
– ni manje ni vise! – koji je je izmedu ostalog rekao: “Ono što je danas znanstvena fantastika sutra često bude znanost. Fizika na kojoj se temelji serija Zvjezdane staze sigurno je vrijedna istraživanja. Ograničiti našu pažnju na ono zemaljsko značilo bi sputati ljudski duh.”
Stephen Hawking, iz predgovora

Eto jos jednog citata: ” “S mnogo duha, Lawrence Krauss objašnjava koliko su ostvarive (uglavnom baš i nisu) tehnologije i kozmološki zapleti koji se javljaju u raznim inkarnacijama te slavne znanstveno-fantastične serije. Gotovo usput, Krauss veoma korisno poučava o važnim dijelovima fizike služeći se Zvjezdanim stazama kao primjerom iz popularne kulture.”
New Scientist

Koga zanima vise o ovoj knjizi, neka baci oko ovdje

Advertisements

3 Responses to “FIZIKA ZVJEZDANIH STAZA”

  1. robertradamantsco said

    i da, cijena knjige je poprilicno pristupacna: 120 kn, a preko neta 96. trebalo bi autora nabrijati da ju izda pod cc-em, jer bi mu tako porasla i prodaja (sto je dokazano, o tome cu drugi put malo vise piskarati)

  2. antonio said

    star trek svemir u seriji je cijeli pod nekom vrstom CC aranzmana. svi imaju pristup svemu osim earl grey caju kojem pak pristupa samo jean – luc i njegov replikator.

  3. robertradamantsco said

    nitko nije savrsen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: