Robert Radamant’s Co

About the great big white world

Konacno i Amon Tobin u Zagrebu…

Posted by robertradamantsco on March 30, 2008

Ova vijest je pocela prvo kruziti usmenim putem, poput kakve legende. Primio sam ju s cudenjem, jer na myspaceu doticnog glazbenika nije pisala nikakva najava koja bi to potvrdila. Nakon toga je google nesto izbacio, ali na sluzbenom sajtu sc-a nisam jos uvijek nista vidio. Sve je to sadrzavalo notu neceg nevjerojatnog, da ne kazem misticnog. Iscekivanje je raslo usporedno sa zbunjenoscu… Na kraju mi je frend poslao link na sc-ov sajt na kojem je konacno osvanula i sluzbena vijest. Dakle, u sklopu ovogodisnjeg festivala Zedno uho u teatru & TD-a 24.4.08′ pojaviti ce se Amon Adonai Santos de Araujo Tobin. Za one koji ne prate takvu vrstu glazbe ta vijest mozda nece djelovati kao nesto narocito posebno, no rijec je o dogadaju kao da dolazi npr. jedan Richie Hawtin sto bi partyjanerske vode itekako uzburkalo.

Najkraci opis glazbe Amon Tobina bi se mogao opisati kao svojevrsnu mijesavinu instrumentalnog hip hopa, jungle i d’n’b beatova, jazz elemenata, IDM-a i istocnjackih ethno melodija, no zaustaviti se na ovakvom opisu opisu bi bilo u najmanju ruku sturo, a bez sumnje i posve neposteno. Ovdje nije samo rijec o vjestom kombiniranju raznih glazbenih pravaca, ovdje je rijec o reverbanju, delayanju, distorziranju, ali i mnogo toga vise. Ovaj producent tako je poznat po neobicno vjestom i kreativnom koristenju sempliranih zvukova iz prirode. Koristi sve, od starih gramofonskih ploca i motora do akustika iz zgrada (album “Out From Out Where“). Takav pristup produkciji stvara neobicno originalan efekt te veoma kompleksnu zvucnu sliku sa mnogo slojeva. Sami trackovi variraju od klubske atmosfere do pozadinske kao stvorenu za pratnju kakve multimedijalne instalacije; ne samo od tracka do tracka vec cesto puta se takve velike oscilacije moge naci i u samo jednom tracku. Mislim da nije pretjerano reci kako je Amon Tobin najzanimljivije ime sa kultnog labela Ninja Tune.

Da ne bi netko jos pomislio da se radi o nekoj cisto eksperimentalnoj glazbi, nije naodmet spomenuti da je njegova stvar “Saboteur” posluzila kao glavna tema filma “Italian Job” iz 2003. Takoder je radio soundtrack za Ubisoftovu igru Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory sto je kasnije izdano kao album pod istim imenom.

Kako se ova najava ne bi pretvorila u poduzi clanak, zavrsit cu sada sa napomenom da bi za sve ljubitelje ne samo elektronske glazbe bila velika steta propustiti ovaj nastup Amona Tobina 24.4. u zagrebackom SC-a. Stoga, zahvaljujem se ekipi iz SC-a na ovom potezu koji je bez sumnje jedan od vecih u igri hrvatskih dogadanja…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: