Robert Radamant’s Co

About the great big white world

Da li bi to uspjelo i u Hrvatskoj?

Posted by robertradamantsco on March 31, 2008

Kako se blizi prosvjed kontra Busha, njegove imperijalisticke politike te na kraju i NATO-a, sve vise razmisljam o jednom drugacijem pristupu demonstriranju. Dakako da mi se ta ideja vec dugo motala po glavi, no u posljednje vrijeme te misli zauzimaju sve veci prostor u mojem svijetu ideja. Razmisljam o Reclaim the Streets pokretu i tome slicnim pristupima, kao sto je npr. bio i poznati Love paradeu Berlinu, koji je na pocetku imao aktivisticko-politicku pozadinu. Kasnije se taj veliki event prometnuo u grotesknu manifestaciju gdje je pojam love znacio jos jedino ljubav prema bolesnom drogsanju i sveopcem seksu, no na pocetku je bilo drugacije. Nakon pada berlinskog zida prvi Love parade je imao poruku mira i internacionalnog jedinstva kroz muziku sto je kasnije ostala parola rane rave scene. Spomenuti Reclaim The Streets pokret je voden prvobitnom idejom zauzimanjem javnih prostora organiziranjem raveova po autoputovima, a kasnije i po gradovima. Iako je to ispocetka bio pokret koji se najvise odupirao koristenjem auta i cestovnih infrastruktura kao temeljnim sredstvima globalistickih mehanizama, kasnije se pokret poceo zalagati i protiv izrabljivackog djelovanja multinacionalnih kompanija, svjetske banke i sl. Organizirali su se npr. rave-prosvjedi po velikim gradovima na dan G8 summita ili WTO-a. Sto god mislili o amerima, kad je rijec o aktivizmu ovakve vrste oni su pokazali veoma visoku organiziranost. Tako je u Seatlu jednom bilo vise od 30 000 ljudi na ulicama koji su sav javni prostor tih gradova pretvorili u jedan golem party na kojem  se moglo vidjeti na stotine transparenata kontra WTO-a, G8-a itd.

Sad, ono sto mi se namece u posljednje vrijeme u mom svijetu ideja je slijedece. Da li bi bilo moguce tako nesto, pa makar i u  stotinu puta manjim razmjerima izvesti i u Hrvatskoj? Da li bi uspjeli skupiti nevladine udruge, razne druge grupe i pojedince da nesto slicne organiziraju u jednom Zagrebu?  Da se postave po ulicama grada (ne samo Zagreba. Naprotiv, u sto vise gradova to bolje) zvucnici, mixpultovi, DJ-i i da se mobililizira rulja da izade na ulice s transparentima protiv NATO-a i svega sto vec ide uz to? Da, znam, zvuci ne samo sanjarski vec gotovo nemoguce. No ako vec ne na ulicama, mozda barem da se organiziraju partyji po hrv. klubovima s parolama tipa NO NATO i sl. na kojima bi se mogli davati potpisi za pokretanje referenduma?

Sto se tice zauzimanja ulica, realista u meni mi govori prijekornim glasom da ne bulaznim, no idealista demantira onog prvog smijesnim sanjarski, ali ipak sugestivnim i mocnim glasom kako to mozda i nije tako nemoguce. Kako god, sto se tice one ideje o klubovima, za to vjerujem da to i nije tako tesko izvesti. Mislim da nije tako tesko ubaciti na flyere i plakate prilikom organizacije nekog glazbenog eventa (ne mora biti nuzno party, moze i koncert…) natpis kontra NATO-a i informaciju da ce se na doticnom eventu nalaziti stand gdje se mogu davati potpisi za referendum. Isto tako mogu i VJ-i ubacivati u svoje klipove takve parole…  Mislim da nije nerealno ne samo razmisljati o tako necemu, vec i pokrenuti takvu jednu inicijativu po nekim klubovima u Hrvatskoj. Ili smo ipak samo sankerski politicari koji pljuju po svemu dok ispijaju pivu za pivom?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: