Robert Radamant’s Co

About the great big white world

Reportovi sa LEDfesta na Nepokorenom gradu

Posted by robertradamantsco on September 7, 2009

ovih dana sam imao zadovoljstvo prisustvovati LEDfestu u karlovcu koji se odrzavao u napustenom hotelu korana. ogromna zgrada,  sva u raspadu i napustena kao pokislo pseto stoji tik do ultramoderne sportse dvorane ispred koje blijesti neonski oglasivac. svirke su se odrzavale u jednoj manjoj prostoriji na rubu zgrade, prostoru koji prima nekih 250 ljudi, sav isaran sprejem i nekim amaterskim grafitima sto podsjeca na onaj svima nam znani spot kultne stvari no good dobrog starog nam prodigyja. prava underground atmosfera. prava freakovstina urbanog ludila. svirali su se najrazlicitiji pravci, od techna i house preko d’n’b i junglea do dubstepa i glitch hopa. tesko da bi se nesto raznolikije moglo izvesti u cetiri dana. a za tu raznolikost su se pobrinuli fakat odlicni izvodaci od kojih su neki naos, dots, 48260, hagee, robert radamant iliti admin ovog mega  super sajta,  te na kraju  headliner  cijelog LEDfesta – dugo ocekivani dubsteper noiz.

buduci da su reporti sa nekih svirki vec napisani i objavljeni na planet-magazinu, ja cu ih ovdje samo kopi-pejstat, eventualno cu jos mozda na kraju nesto dodati. mozda, ako me vjetrovi ne otusu negdje drugdje…

reportovi:

LEDfest na Nepokorenom gradu – dan 1.

Na prvoj večeri LED festa na ovogodišnjem Nepokorenom gradu nastupili su prvaci dubstep/dnb/jungle zvuka Hagee, Naos, Phillipe i Leeks.Dok je Hagee zagrijavao atmosferu svojim prilagođenim electro setom, Naos je zabljesnuo kao jedan od DJ koji dolazi na domaću jungle scenu.

Iskusni Phillipe pokazao je zašto je u posljednje vrijem gotovo obavezni izbor svih organizatora dubstep mashupall partija u Hrvatskoj i šire. Vješto kombinirajuće najrazličitije stilove elektronske glazbe u koje ubacuje provjerene hitove rasplesao je ekipu željnu urbanijeg zvuka od onog koji se može čuti na “desnoj” obali rijeke Korane gdje teku Dani piva.

Večer zatvara odlični drumba majstor Leeks.

Za vizualizacije se brinu tim Liik/VJ loading data.

Dubstep i d’n’b na LEDfestu | Nepokorenom gradu

Trećeg dana LED festa večer je bila rezervirana ponovno za moderniji, teži elektronski zvuk. Nastupaju križevački Robert Radamant (EGOBOO.bits / Jamendo), Dots iz LED crewa, NOIZ (Subotica) a večer zatvara miljenik karlovačke drum’n’bass publike Kodin.

Radamant” se također posljednjih godina okreće sve popularnijim glazbenim pravcima pa od glitcha odlazi u dubstep / techno vode. Iako je imao ulogu warmupera nije se uspio smesti te je uspješno odradio set.

DOts je poprilično zbunio publiku koja se počela okupljati u hotelu. Nakon tehno večeri dan prije ekipa je očito predviđala nastavak u istom tonu no ono što su mogli čuti nema veze s “pravovjernim old school technom”. Glazba je mračna teška i kreće se od deep dubstepa preko industrial techna a na trenutke odlazi  i u neki d’n’b. Vrlo moderno i zanimljivo, prvenstveno za slušanje a manje za ples i neobaveznu zabavu u subotnju večer. Eh, sad bi se jo i zabavljali?! Odličan nastup, sjajan zvuk i koncept…obavezno provjeriti snimku nastupa na archive.org ili drugdje.

Noiz (Rottun / Combat / EX7 / Bankai / Yellow Machines / Consume) iz Subotice tiho se nametnuo u jednog od najočekivanijih DJ-eva trenutačno, bar što se tiče gornjeg doma regionalnih dubstep | mashupall snaga. Za razliku od sve većeg broja DJ-eva koji se prepacuje na dubstep Noizov set ne sastoji se isključivo od bjesomučnog woblanja već ubacuje najrazličitije elemente, kao i prethodnik mu Dots, tako da sve zvuči jaaako industrijski, mračno i teško. Iako u regiji ne  uživa veću popularnost subotički DJ uspješno izdaje za prestiži Rottun Records. Jedan od novijih mixeva možete skinuti ovdje

Kodin (Jabbaton Crew / Aesthetics / Ascenzion / Subculture) je kao lokalni car drumbe očekivano rasplesao svekoliko pučanstvo koje je počelo oko dva sata poslije ponoći dolaziti u hotel.

Za vizualizacije bio je zadužen VJ M.D.C.

Tijekom i ove večeri KAMP (KArlovački Mladi Performeri) izveli su u dva navrata svoj showcase / performance “Vreće”. Sve u svemu, još jedna uspješna noć na Nepokorenom gradu / LED festu.

Houseri zatvorili ovogodišnji LED fest/Nepokoreni grad

Deep house / tech-house “Fingers” night bila je posljenja večer ovogodišnjeg LED festivala a ujedno i Nepokorenoga grada. Nakon dugo vremena nastupale su stare iskusnjare Simba & Nec (Escape) kojima su društvo za gramofonima radili zagrebački DJ-i Brighton (Kućna Glazba) i Davor O. (Matrix Records Detroit). Prohladnu karlovačku noć vizualizacijama je “obojio” tandem dLJ i Payopatak.

Hotel Korana se i ove godine pokazao kao odlično poprište za prezentaciju najrazličitijih glazbenih pravaca tako da se redom od prvog vikenda moglo čuti razne derivate dubstepa, industriala, noiza, EBM-a, techna, electra, tech i deep housea. Evidentno je da za ovakve glazbene izričaje postoji publika, ali i potreba za otvaranjem bar jednog kluba s redovitim programom neopterećenim komercijalnim razlozima. Stoga se može reći i da je koncept elektronske zabave uz rijeku Koranu pun pogodak jer karlovačka publika je mogla vidjeti i čuti podosta stilova na koje će teško naići u gradu kako zbog neinformiranosti tako i zbog nekonvencionalnosti. Primjerice, dok je dubstep u svim kombinacijama trenutačno svjetski “number one” stil već nekoliko posljednjih godina naša publika, ponajviše zbog nedostatka prave klubske scene, glazbeno je prilično neinformirana što se “vani” događa. Sve ovo podsjeća na poslovičnu euforiju Karlovčana za posrnulim “brit popom” i desetak godina nakon što se taj žalobni stil prestao njegovati čak i u svojoj postojbini.

Zato oduševljava, ali isto i zabrinjava, činjenica da u obližnjoj Dugoj Resi iako gotovo deset puta manjoj po broju stanovnika postoje čak dva kluba u kojima je moguća organizacija najrazličitijih događanja. Kako god, istina je kako su i Nepokoreni grad i LED fest uspjeli bar malo uzburkati karlovačke duhove pa se može nadati da će se i udruge i gradske vlasti i neformalne građanske inicijative malo bolje razmisliti o potrebi za otvaranjem kluba, ali i oživljavanjem cijelog područja uz Koranu.

mala napomena moje malenkosti:

onaj koji je komentirao nastup roberta  radamanta ocito je uspio poslusati samo zadnji dio seta gdje sam odvrtio par dubstep stvari. i ne zamjeram mu sto nije poslusao cijeli set, jer svih dana festivala se rulja pocela skupljati tek poslije 11.30 h. no ako je vec reporter isao improvizirati recenziju mog nastupa, mogao je bar nekoga pitati sto sam vrtio, jer od techna nije bilo ni T u mom setu. zapoceo sam sa glitch hopom, presao na drumbu i zavrsio sa dubstepom kako bih dotsu fino pripremio teren.  ali nevermind, necu biti cjepidlaka, jer – bar sam uspjesno odradio set i nisam se dao smesti :)))

preuzeto sa PlANeta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: