Robert Radamant’s Co

About the great big white world

Tabu o zanimljivom scenariju

Posted by robertradamantsco on June 7, 2010

Vrlo je zanimljivo što se sve priča o Hrvatskoj po medijima, no još je zanimljivije što se ne priča: prašuma tabua i ovdje je vrlo uspješna – naprosto cvjeta. (Istinska demokracija,  sloboda govora i duh liberalizma!) Toliko toga po medijima o nezaposlenosti, o ulasku u tu EU, o kriminalu  i korupciji, ekonomskoj nestabilnosti i naravno – o Hrvatskoj kao brandu turizma. Toliko lijepih plaža, idiličnih otoka, kulturnih znamenitosti i vrućih noći. A zamislite svu ekonomsku, kulturološku, etničku i inu raznolikost pomnoženo sa… dva? Tri? Četiri?

U redu, četiri bi bilo možda malo previše, no s druge strane, duhovnjak, filozof i mudrac Prabhupada je rekao – Riječ nemoguće se nalazi samo u rječniku budala. A upravo smo mi budale jer ne koristimo tako jasan i provjeren adut kao što je – marihuana. Ne samo da ju ne legaliziramo, nego o tome ni ne želimo pričati, misliti. Umjesto toga još i zabranjujemo čak i običan duhan u ime nekog prava na zdravlje za sve građane, dok ustvari samo služimo europskim glavonjama i uništavamo hrpu ugostitelja. Pravi potez, nema što…

Licemjerstvo u svojem arhetipskom izrazu – tako tipično za zapadnjake! Pa eto, i hrvate… Zamislite samo veličinu tog pothvata: legalizacija marihuane! Coffe shopovi što se nižu uz plaže, rive i glavne ulice primorskih gradova. Ili na prelijepim predjelima usred prirode jednih plitvičkih jezera sa pogledom koji oduzima dah. Uzmimo i zagorske brege po kojima bi polako šetali čehi, slovenci, nijemci, japanci, a možda i po koji imućni indijanci. I svi bi oni, osim što bi pušili travu, više jeli, više pili, kupovali više odjeće, lančića, spomenika, posudica, pa i žena. Ili apsinta, tog napitka tako rijetko za naći kod nas? Pokraj Coffe Shopova bi dakle rasla i potražnja, pa bi se tako razvijalo i poduzetništvo rame uz rame sa ugostiteljstvom. I eto odmah manje, i to mnogo manje nezaposlenosti.

Da, u redu, možda bi bilo više ludovanja, zbunjenosti, nesporazuma, a možda i ne bi jer – nije li trava ionako prisutna i lako dostupna? Zar ju ne može ionako „isfurati, srediti“ ili kako god to već rekli u žargonu, svaki imalo iskusniji konzument te opojne biljke koja, usput, ima i ljekovitih aspekata? U nekim zemljama doktori prepisuju travu kao sredstvo protiv anksioznosti, nedostatak apetita itd., a mi tu istu biljku zakonom stigmatiziramo poput kakve srednjovjekovne hereze!

Kako su samo neinteligentni naši foteljaši u vladi i saboru!  Kakav nedostatak mašte pored hipokritskih mjerila!

Moralisti-piskarala: molim vas, okanite se nepromišljenih komentara. Radije živite među tabuima i plešite oko svojih totema. I punite zatvore sa dilerima marihuane koji onda tamo žive na račun države. To je stara šala: – Kamo ti to ideš? – pa osuđenik sa smislom za humor: – Malo živjeti na račun države: u zatvor. Nadalje: porezi. Koliko bi samo poreza ubirala država na Coffe Shopovima i raznim drugim kako ugostiteljskim objektima (za kojima bi radi većeg broja turista bila i veća potražnja) tako i događanjima. Koliko bi više glazbenih festivala bilo! Koliko kazališnih predstava! Filmskih projekcija! U kojima bi se prikazivali možda baš humoristični filmovi sa radnjom kako se Hrvatska  naglo obogatila i doslovno u turističkom smislu satrla jedan Amsterdam! Sezona bi trajala cijelu godinu, a ne samo nekoliko mjeseci, ali ne – mi o tome ne želimo niti raspravljati. Ne, nipošto. Marihuana? – O Bože, pa kako se uopće usuđuju samo razmišljati o legalizaciji tog proizvoda Sotone!  – vikali bi crkveni dostojanstvenici nakon što bi se pitali kako izmusti više para od države. Pa eto kako: legalizirajte ju! Legalizirajte ju, jer ne samo da bi se turizam toliko rascvjetao, nego bi i poljoprivreda cvjetala mnogo žarkije nego sada: masovni uzgoj marihuane. A ako bi uvođenjem legalizacije te biljke nastala komplikacija oko ulaska u EU, ja kažem – neka! Tko šljivi EU kada imamo sada sve duplo razvijenije. Kako bi se samo smijali – svi odreda: saborski zastupnici, ministri unutarnjih poslova, obični građani i na kraju – sami konzumenti trave. Ali ne toliko radi napušenih iluzija, nego radi povećanog standarda za dobrih trideset posto – najmanje. I stoga, moralisti-piskarala: kao što rekoh – okanite se nepromišljenih komentara nego radije živite među tabuima i plešite oko totema. Ili se založite za taj toliko inteligentni političko-ekonomski potez legalizacije ionako sveprisutne marihuane. A dok se to ne dogodi, moram pitati – Ima li tko nešto za sridit?

robert olujic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: